Oficiul European pentru Patente a refuzat cererea americanului James Thomson si a University of Wisconsin pentru patentarea celulelor stem obtinute din embrioane umane. Acestia au depus cererea in temeiul faptului ca ei au efectuat cercetarile de pionierat din domeniu si acum doresc sa obtina profituri din vanzarea lor. Se intrevad profituri imense din aceasta afacere, deoarece este posibil ca nu peste mult timp sa se poata creste tesuturi umane viabile din celule stem embrionare.
Oficiul din Munchen a respins cererea considerand ca o valorificarea celulelor stem obtinute din embrioane in vederea obtinerii unor profituri economice intra in contradictie cu bunele moravuri si perturba ordinea publica. Oficiul European pentru Patente a adaugat ca nu va respinge orice cerere de patentare a celulelor stem, ci doar pe acelea care au la baza obtinerea lor din embrioane umane. Spre exemplu in Tubingen (Germania) se elaboreaza o metoda care nu implica uciderea embrioanelor pentru obtinerea celulelor stem.
In Statele Unite ale Americii, celulele stem sunt patentate de mult timp. De altfel acolo se poate patenta absolut orice, in afara de o fiinta umana intreaga. In industria biotehnica, patentele pe secvente de cod genetic si pe animale modificate genetic este un lucru obisnuit (vezi Ashera si Soarecii Harvard). De altfel acolo intrebarea este "cat costa si cu cat se poate vinde", probleme etice fiind in cel mai bun caz secundare.
Iata si un video legat de Ashera:
joi, 27 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu