sâmbătă, 6 decembrie 2008

Se topesc polii




Uneori suntem absorbiţi de problemele din jur, de aglomeraţie sau de probleme financiare şi uităm că etica înseamnă responsabilitate şi să nu ne batem joc de alţii. Avem o responsabilitate mare mai ales faţă de mediul din jurul nostru.

Iată că atât de bine ne-am bătut joc de mediu, încât se pare că am produs schimbări ireversibile.

Cercetători nemţi, britanici şi norvegieni au constatat că polii pământului nostru drag, sunt ruinaţi - ireversibil. Nu simpla încălzire globală este problema, ci faptul că aceasta a determinat schimbarea curenţilor de aer care colindă polii. Astfel ei cunosc un nou partener de joacă, cu şapte grade mai cald decât vechii curenţi.

În zece ani dimensiunea polilor s-a redus cu 40%. Vara se topesc în mare parte, dar din cauza curenţilor noi, nu mai pot îngheţa. Oceanul absoarbe cîldura şi nu o reflectă precum gheaţa. Rezultă o continuă accelerare a dezgheţării polilor.

Încălzirea globală a ajuns un fel de Batman, agreat de unii şi luat la mişto de alţii. Însă este la mintea cocoşului că astăzi prin stilul de viaţă şi prin dimensiunea societăţilor putem influenţa mediul masiv (unde eşti tu codrule?). Este o chestiune nu doar de bun simţ, dar şi de inteligenţă să nu ne batem joc prea mult de natură.

Natura îşi revine din orice, nici o grijă, dar noi probabil că nu.

Niciun comentariu: