marți, 25 noiembrie 2008

Jocul de-a etica. Partea 1





De Nash am auzit toti. El e steagul teoriei jocului care este o aplicare a matematicii in multe domenii, unde subiectii sunt pusi in situatii in care succesul alegerii unui individ depinde de alegerea celorlalti jucatori. Desi suna a ceva haotic, aceasta este o situatie in care exista strategii care dau sau nu rezultate.

Exemplul academic este dilema prizonierului: doi infractori sunt prinsi si audiati separat. Nu exista dovezi, dar fiecaruia i se ofera posibilitatea de a da vina pe celalalt. Pentru asta el primeste 2 ani, iar complicele parat 10 ani. Daca ambii tac se duc la cazino si toaca banii, daca unul din ei vorbeste ambii stau dupa gratii, dar unul din ei face barba mai lunga. Intrebare: sa parasca sau nu? Dar cel din camera de langa oare la ce se gandeste?

Maine va spun rezolvarea logica, rezolvarea realista, si restul de rezolvari pe care Dawkins le matura sub pres.

Legatura cu etica? In majoritatea situatiilor ce implica etica, teoria jocurilor este si ea implicata. Intelegand teoria jocului putem intelege mai bine de ce unii oameni se comporta cum se comporta. Si de ce etica e uneori ca o pereche de pantaloni stramti.

Un comentariu:

Anca spunea...

Deni, rezolvarea?!