luni, 3 martie 2008

tu ce alegi?

Zilele trecute un coleg de facultate imi spunea de planul lui de a parasi Romania peste cativa ani si toate demersurile pe care vrea sa le faca pentru a-si indeplini acest plan. M-au uimit doua lucruri : In primul rand hotararea cu care urmarea sa-si indeplineasca acest vis, iar in al doilea rand argumentele pe care le aducea vizavi de necesitatea parasirii propriei lui tari. Avea argumente chiar solide : oamenii sunt necivilizati in Romania, salariile sunt mici, suntem una dintre tarile cu cel mai inalt grad de coruptie din Europa ,ca persoana in Romania nu simti respectul societatii. Se vorbeste de cativa ani buni de aceleasi probleme. Presa nu conteneste sa scrie despre nelegiurile pe care le fac romanii atat in propria tara cat si in strainatate. Se zice ca primul pas in rezolvarea unei probleme ar fi sa iti pui intrebari . Ei bine intrebari exista. Se pare insa ca prea putini isi doresc sa gaseasca raspunsuri. Am auzit o remarca interesanta zilele trecute : « Romanii sunt mai degraba reactivi decat proactivi ». Cred ca e adevarat si cred de asemenea ca stim asta cu totii. Umorul romanesc abordeaza adesea ca tema obiceiul romanilor de a se plange mult si a nu face nimic pentru a-si rezolva nemultumirea.
Sunt multi oameni constienti ca merita si pot avea o viata mai buna in alta parte, dar care aleg sa ramana aici legati de familie si prieteni,legati intr-o buna masura de tara prin sentimentul de patriotie. Ma intreb insa ce o sa se intample cu aceasta tara odata cu globalizarea care se pare ca ne invaluie din ce in ce mai mult. Crescuti conform unei noi conceptii, dupa un model european , copiii din ziua de azi vor dori sa paraseasca Romania de maine, urmand ca aici sa ramana cei lipsiti de vointa si educati sa ramana impasibili la problemele existente in societate. Situatia pe care am imaginat-o e una extrema si sper ca nerealizabila, desi intreband mai multe persoane » de ce ar ramane in Romania ?» au stat mult mai mult sa se gandeasca decat atunci cand i-am intebat « de ce ar pleca in strainatate?». Si totusi raman. E pacat ca ne dorim uneori sa ne anihilam originea doar pentru societatea in care traim reprezinta un mediu nesanatos si ne contamineaza zi de zi oricat de mult incercam sa ne ferim.
Schimbarea depinde de noi. Intrebarea pe care mi-o pun e : « Tu ce alegi ? Sa-ti fie mai usor sau sa ne fie mai bine ? »

4 comentarii:

Unknown spunea...

Va invit sa cititi un articol aparut pe site-ul Euractiv, ale carui comentarii va vor explica de ce pleaca romanii din tara. Cred ca deja am ales, dar am fost clar impinsi sa o facem.

http://www.euractiv.ro/index.html/articles%7CdisplayArticle?articleID=12508

Anca spunea...

Firea omeneasca este construita in asa fel incat memoreaza lucrurile rele mai rapid decat pe cele bune, are mai multe amintiri urate, decat frumoase.
La intrebarea "De ce vrei sa pleci?" poti sa gasesti o mie de motive, 90% dintre ele cred ca vor avea o tenta negativa(ca NU am bani aici, ca NU sunt respectat, ca NU sunt guvernatorii cinstiti).Nu pleci de bine ce iti este undeva. O alta trasatura omeneasca este gasirea unui vinovat, altul decat propria persoana, este mult mai usor asa.
La intrebarea "De ce ramai?" vei gasi putine motive, dar care sunt atotcuprinzatoare: pentru ca pot face multe lucruri aici, pentru ca asa simt.

Ultima intrebare induce oarecum in eroare. Tu ce alegi mai intai: binele tau sau al altora(aici intrand o mare masa de necunoscuti, nu doar apropiati)?

roxi spunea...

Cred totusi ca raspunsul unui german nu ar contine atatea Nu-uri la intrebarea "De ce vrei sa pleci?".Romanii sunt mai nemultumiti decat alte popoare.
Ultima intrebare e"tu ce alegi sa-ti fie mai "usor" sau sa ne fie mai bine?. Mai usor nu inseamna intotdeauna mai bine.Multi ar considera mai bine sa traiasca intr-o Romanie schimbata, dar e mai usor sa se mute in alta tara.Nu am comparat binele individual cu cel general. Intrebarea era pentru cei care pleaca pentru ca le e usor si nu bine,intr-o alta tara.

ucenicul spunea...

V-am trimis un email la synergetica@synergetica.ro. si promit sa mai scriu.
La fel cum e tratata "criza", ca un moment de isterie nationala si mondiala, la fel e problematica plecarii nu-stiu-unde...De cine fug tinerii de fapt? nu cumva de propria lor persoana? Nu cumva de incapacitatea de a vedea maretia din ei, si de a cauta in exterior solutia? indiferent daca acest "exterior" se refera la unul geografic sau nu.
Solutia consta in modificarea convigerilor pe care ni le-am creat: " aici nu e bine", " aici murim de foame", "aici nu suntem apreciati" si inlocuirea lor cu :" aici e solutia", "Tara ASTA are nevoie de mine", "in Romania pot aduce valoare", " Eu si numai eu lipsesc din ecuatia bunastarii acestei tari".
Binele altora? sunt de acord sa ma gandesc si la altii. Dar m-am gandit suficient la mine? Sunt eu atat de puternic pentru a-i sustine si pe altii? Sau inca ma mint ca asa e si incerc disperat sa fac "bine"( un bine relativ, trunchiat si dezbracat de esente)altora impovarandu-ma pe mine? Pentru ca filantropia si ajutorarea celor din jur nu vor contribui niciodata la implinirea si bunastarea mea ca om, la scopul meu suprem, decat daca aceste actiuni vin in urma unei activitati intense si sustinute pentru propria mea persoana, pentru cresterea valorii mele ca om.
Ramaneti oameni buni in tara voastra de origine si veti vedea ca daca lucrati la sentimentul propriei valori si identitati, si fiecare va face asta, tara va oferi mai multa valoare, mai multa identitate si mai multe oportunitati.