luni, 31 martie 2008
Radio-ONG, primul radio on-line dedicat ONG-urilor din România, lansează grila de emisiuni în „versiune Beta” pe www.Radio-ONG.ro din 31 martie 2008
Radio-ONG este un proiect inițiat de Fundația SynergEtica și gestionat de Federația Forumul Donatorilor din România în parteneriat cu Fundația SynergEtica. Faza pilot a Radio-ONG este finanțatã prin Programul PHARE 2005 - Consolidarea Democrației în România - Componenta 2 Democrație, drepturile omului, statul de drept, independența justiției și lupta împotriva corupției.
Radio-ONG este prima platformă de comunicare on-line dedicată membrilor ONG-urilor româneşti. Cu ştiri, emisiuni şi sesiuni de training, Radio-ONG se doreşte o unealtă de lucru pentru organizaţiile neguvernamentale. O astfel de platformă on-line înglobează în același mediu trei mijloace de comunicare: audio, video și chat, permițând astfel o interactivitate sporită între realizatorii de media și publicul utilizator de informație. Astfel, organizatiile neguvernamentale din diferite domenii (social, sănătate, advocacy, drepturile omului, dezvoltare locală, responsabilitate socială corporativă, mediu înconjurator, cultură, educație, religie, tineret, etc.), își vor putea crea, prin dialog, o adevarată comunitate on-line.
Prin Radio-ONG, societatea civilă din Romania găsește un mijloc de comunicare prin care se poate exprima liber, poate învăța din exemplele de succes dar și din greșelile altora și poate iniția un dialog intersectorial pentru a mări sustenabilitatea ONG-urilor prin training, educație și schimb de experiență.
Pentru că Radio-ONG se doreşte un experiment participativ în care membrii organizaţiilor să fie activi în furnizarea de ştiri şi informaţii, radioul îşi construieste grila de programe gradual, începând cu un număr restrâns de zile de emisie:
o Aprilie – mai: 2 emisiuni/săptămână (luni, joi) 14:30 - 16:30
o Mai - iunie: 3 emisiuni/ săptămână (luni, miercuri, joi) 14:30 - 16:30
o Iulie: 5 emisiuni/ săptămână (de luni până vineri) 14:30 - 16:30
Fiecare zi de emisie va avea iniţial un calup de 2 ore de emisiune pe formatul „news, networking & training”. Fiecare calup va urmări următoarele tipuri de emisiuni: ştiri de interes pentru domeniul neguvernamental (finanţări, legislaţie, campanii corporative, etc.), discuţii (on-line şi la microfon) şi training-uri pe teme specifice.
Temele abordate variază şi se vor dezvolta o dată cu proiectul. Astfel, temele primelor luni au fost stabilite în funcţie de cercetarea întreprinsă în rândul ONG-urilor din ţară. În urma cercetării, temele preferate ale ONG-urilor sunt:
Strângerea de fonduri (identificarea surselor de finanţare, scrierea unei cereri de finanţare, alegerea partenerilor corporativi, implementarea campaniei de 2%, accesarea Fondurilor Structurale, etc.)
Comunicarea cu mass-media (construirea parteneriatelor media, redactarea materialelor de presă, monitorizarea media etc.)
Legislație ONG (acte necesare înfiinţării unui ONG, statut, legi, hotărâri şi ordonanţe etc).
În afara orelor de program dedicate sectorului neguvernamental (în aprilie/mai: doar luni și joi; în mai/iunie: luni, miercuri, și joi; iar în iulie/august zilnic, de fiecare dată între orele 14:30 la 16:30), ascultătorii Radio-ONG vor beneficia de o selecție de emisiuni de la Radio-Lynx pe www.Radio-ONG.ro
[END]
Federația Forumul Donatorilor din România este o federație de organizații finanțatoare care sprijină activ dezvoltarea societății civile din România. Misiunea Federației este de a contribui la dezvoltarea durabilă a societății civile din România prin dezvoltarea capacității comunității donatorilor și promovarea filantropiei.
Fundația SynergEtica este o organizație neguvernamentală fondată în 2006 la ințiativa Sandrei Pralong. Misiunea SynergEtica este de a contribui la „prosperitatea durabilă” a României, prin redescoperirea valorilor eticii şi moralităţii.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Cristina Oros, Coordonator de proiect, Forumul Donatorilor din România,
tel/fax: 021/311.88.11, 0723.320.166 e-mail: cristina.oros@donorsforum.ro
sau
Laura Molnar, Fundația SynergEtica, tel:021/313.97.79, fax: 021/313.97.89,
e-mail: laura.molnar@synergetica.ro
marți, 25 martie 2008
De ce SynergEtica este unica
Mi-am dat seama ca pe termen lung SynergEtica este un lucru foarte valoros pentru Romania, si nu doar prin proiectele sale. SynergEtica este un incubator de oameni care dedica mult timp meditatiei despre ce inseamna sa fii etic, si mai ales cum poti sa fii etic. In final acestea sunt probleme noastre: de ce sa fim etici, si cum e cu putinta sa fim etici.
SynergEtica este cu adevarat valoroasa pentru ca devine un laborator de idei. Daca vreti, este chiar un centru de cercetare despre etica, numai ca nu este cercetare stiintifica. Este cercetare experientiala si se preteaza deci la o transpunere rapida in programe educationale. In timp se acumuleaza cunostinte explicite si tacite despre posibilitatea de a fi etic. Si acestea sunt preluate de alti membri tineri, care le dezvolta, si le transmit mai departe etc.
Impreuna cu programele de dezvoltare ale fundatiei pe care le implementam, SynergEtica devine practic o resursa educationala pentru societate. Devine un organism care croieste drum pe calea eticii si atrage cat mai multi oameni pe aceasta cale.
Atitudinea - primul pas
Florin Colceag este uimitor prin faptul ca este foarte pragmatic (matematician, om de stiinta, etc.) si in acelasi timp atinge un nivel de spiritualitate care iradiaza in jurul lui. Am sa va descriu prin doua exemple atitudinea lui fata de oameni. Veti vedea ce mult conteaza atitudinea.
Scena 1:
Eram intr-un IC spre ardeal si prin coincidenta stateam langa Dl. Colceag intr-un vagon fara compartimente. Discutam si intra in vagon 3 copii rromi care incep sa ne cante. Dl. Colceag scoate un leut si il da uneia dintre fete. Eu ma mir in timp ce continua concertul: de ce le da bani cand stie ca nu rezolva problema saraciei lor prin asta. Mila, mila dar totusi parca il stiam mai pragmatic... Copii termina de cantat, dau sa plece iar el o prinde pe una de mana si ii zice uitandu-se fix in ochii ei:
"Mai copii, voi aveti talent! De ce nu faceti ceva cu el si incercati sa cantati undeva unde sa fie apreciat?!"
Ii da drumul. Fata copilei se lumineaza incredibil, ezita o secunda, si fuge dupa colegele ei ranjind plina de satisfactie.
Scena 2:
Dl. Prof. Colceag intr-un tramvai. Simte ceva gadilandu-l la buzunar. Pune mana si prinde un hotisor. Nu-i da drumul, dar nu face nici scandal. Coboara cu el la prima si ii zice ca nu-i face nimic, vrea doar sa stea de vorba cu el. Hotul intrigat incepe sa povesteasca cu el. Nu am sa va spun ce a aflat Dl. Prof. Colceag pentru a va incita sa incercati si voi.
Epilog:
M-a uimit atitudinea dl. prof.: cand altii, inclusiv eu, ar fi reactionat cu indiferenta, nervi, ostilitate, el a ales cu totul altceva. Sa inteleaga. Sa inteleaga si sa le dea oamenilor, inclusiv celor care traiesc la marginea societatii, ceea ce le trebuie cu adevart - atentie, intelegere, sustinere pentru a-si dezvolta potentialul, si pentru a se intrece pe sine.
vineri, 21 martie 2008
Nesimtirea Ucide!
Intr-un articol mai vechi, Andrei Plesu spunea ca marea diferenta intre Est si Vest consta in curatenia toaletelor. Intr-un registru complementar, mizeria toaletelor noastre e poate doar o reflectie a ocazionalei mizerii a caracterului nostru. Toaletele se spala ceva mai lesne si mai des - deja o toaleta murdara a devenit o exceptie pe alocuri in Romania -, dar in registrul caracterului pare ca lucrurile stau fix pe dos. Oamenii civilizati devin din ce in ce mai rari in Romania. Nu vorbesc aici de mari trasaturi de caracter precum onoarea, corectitudinea, verticalitatea, care sunt o alta poveste trista - vorbesc pur si simplu de insidioasa nesimtire, un cuvant, in treacat fie spus, intraductibil in alte limbi, pesemne o marca a copy-rightului tipic romanesc.
Bineinteles, la noi se mai pastreaza la naftalina vechile maniere, barbatii de o anumita varsta inca isi mai scot palaria cand intalnesc o doamna, ba chiar si cei mai tineri cateodata isi amintesc sa schiteze un sarut de mana. Dar nu in asta consta politetea, astea sunt doar bunele maniere ale unei lumi apuse aproape peste tot, in Est si Vest. Manierele sunt o poleiala colorata peste sabie, facuta sa ascunda ascutimea lamei, pe cand politetea adevarata este, pur si simplu, sa-ti tii sabia in teaca si sa nu o scoti nici macar atunci cand crezi ca ai dreptate si ar parea firesc sa o utilizezi. Messieurs les Anglais, tirez les premiers!
Cea mai buna definitie ar fi ca politetea inseamna sa ii protejezi pe ceilalti in primul rand chiar de tine insuti, ca sa zic asa, sa eviti sa ii incomodezi cu actele tale, cu vorbele tale, cu zgomotele tale, cu mirosurile tale, cu problemele tale, cu parerile tale, pe scurt, cu prezenta ta. Asta suna de-a dreptul halucinant in Romania noastra, in care toti fac eforturi sa le fie cat mai remarcata prezenta, nu cat mai stearsa…
Pentru cine a trait in strainatate, nesimtirea probabil ca este lucrul cu care te acomodezi cel mai greu in Romania. In strainatate nu prezenta ta este cea pe care o fluturi sub nasul celorlalti, ci realizarile tale - este foarte diferit! Acolo, oamenii de mici invata sa se menajeze unii pe altii, sa-si respecte spatiul vital fara intruziune - nu pun muzica tare, nu trec cu viteza pe langa tine, nu-si pierd cumpatul si se ratoiesc la tine fara motiv; si daca o fac, e din greseala, sau intr-un moment de absenta. De obicei se sesizeaza singuri c-au trecut peste acea linie invizibila si au intrat neinvitati in spatiul tau, iar atunci isi cer scuze, imediat. Strainii dezvolta de mici acel al 6-lea simt, ca nu trebuie sa incomodezi pe celalalt ca sa te poti, la randul tau, astepta sa nu fi incomodat.
Reciprocitatea functioneaza ca un cerc virtuos si daca, din greseala, se intampla ca acea fina granita sa fie incalcata, exista un intreg ritual de restaurare al echilibrului prin scuze formale, care nu doar sunt oferite, dar trebuie de asemeni acceptate. Astfel se inchide cercul, cand cel ofensat accepta scuzele ofensatorului. La noi, nu numai ca oamenii nu se scuza cand gresesc dar, daca le atragi atentia ca ceea ce fac te incomodeaza, tot ei sunt cei care se mai si ratoiesc la tine, sau devin agresivi… Pe mine una, asta ma omoara.
De aceea am lansat o mini-campanie, un fel de "desteapta-te romane!" din somnul nesimtirii. Campania e mica, pe masura mijloacelor limitate ale fundatiei pe care am creat-o: Etica in Romania (cum suna asta?! Tema mare, bani putini… www.SynergEtica.ro). Ne-au ajutat cei de la CENTRAS, o organizatie umbrela pentru ONG-uri. Astfel, in iarna aceasta, unii bucuresteni au putut sa vada cateva panouri publicitare pe care scria exact asta: "Nesimtirea ucide!" cu litere mari, negre, intr-un chenar, utilizand acelasi grafism ca in avertizarile de pe pachetele de tigari. Panourile au fost afisate la Teatrul National, la Sala Palatului, iar acum mai sunt pentru cateva zile pe bulevardul Iancu de Hunedoara, in fata Citibank si pe Calea Victoriei, la CEC. E un strigat de disperare despre cata nepasare, rautate si egoism exista in societatea romaneasca.
Nu stiu cat e de eficace sa strigi in gura mare ca "Nesimtirea ucide!", ca "Ura dauneaza grav sanatatii!" sau ca "Rautatea urateste!", dar asta este ceea ce simt si a trebuit sa-mi exprim frustrarea prin postere sau prin abtibilduri (care sunt distribuite din mana in mana, pentru moment. Le puteti comanda la synergeticaAsynergetica.ro). Poate ca oamenii ar trebui, mai curand, luati cu binisorul si ar trebui sa le spunem ca: "Bunatatea infrumuseteaza!", sau "Cand iti pasa, te imbogatesti!" etc.
Dar altceva am vrut sa exprim prin utilizarea aceluiasi limbaj si grafism ca si cel al avertizarilor de pe pachetele de tigari: pentru mine, nesimtirea, rautatea si ura sunt un cancer al Romaniei de azi. Singura diferenta e ca moartea nu e lenta prin nesimtire, ci e fulgeratoare, iti taie rasuflarea cand esti victima ei. Fiecare fibra a corpului tau moare cand cineva, prin gesturi sau atitudinte, iti arata ca, de fapt, tu nu existi, ca esti o fantoma care, cel mult, ii sta in cale... Iar nesimtirea, contrar cancerului, e la fel de contagioasa ca si gripa - se ia intr-o clipa de nepasare.
joi, 20 martie 2008
Nesimţirea ucide ! (Iar civilitatea nu dăunează grav nimănui.)




Bucureşti, 20 martie 2008 – Mai multe locații de panouri publicitare din București au avut afișate în această perioadă câteva mesaje neconvenționale. Printre acestea, campania lansată de fundația SynergEtica, intitulată “Nesimțirea Ucide! ...Iar Civilitatea nu dăunează grav nimănui”, campanie care încearcă să amintească bucureștenilor cât de dăunator este un comportament necivilizat.
Campania “Nesimtirea Ucide! ...Iar civilitatea nu dăunează grav nimănui” este posibilă datorită unui program de comunicare iniţiat de organizatia neguvernamentală CENTRAS şi News Outdoor, program care pune gratuit la dispoziţia organizaţiilor neguvernamentale spaţiul de afişaj stradal al News Outdoor, rămas nevândut.
Astfel, afișe cu inscriptia „Nesimtirea Ucide! ...Iar civilitatea nu dăunează grav nimănui!” au apărut pe panouri tip city-lights amplasate în diferite zone ale oraşului Bucureşti (Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Palatului, Calea Victoriei şi Piaţa Victoriei), înca din primele zile ale anului 2008. Structura şi mesajele campaniei sunt făcute astfel încât să imite avertismentele de pe pachetele de țigări, transmițând un mesaj şocant şi puternic, care atrage atenţia şi împinge privitorii la analiză şi acţiune.
„Dorim ca aceasta campanie să amintească bucureștenilor că lipsa de politețe și de amabilitate este ca un cancer care omoară societatea românescă—de aceea am propus un grafism și cuvinte care seamănă cu mesajele găsite pe pachetele de țigări. Lipsa de civilitate este la fel de dăunatoare sănătății noastre fizice și psihice ca și tutunul sau alte vicii...” spune Sandra Pralong, președintele și fondatoarea Fundației SynergEtica.
“Civilitate înseamnă să ai un comportament corect, amabil, să dai dovada de bun simţ şi politeţe faţă de cei care te inconjoară” precizeaza Silviu Martin, manager de proiect la Fundatia SynergEtica. „Ce îţi aduce un comportament civilizat? In primul rând, un beneficiu interior. Te face mai fericit! Dar şi un beneficiu exterior palpabil—când toată lumea este civilizată trăim mai bine cu toţii. Important este să fii tu cel care începe! Să fii un model de inspiraţie pentru cei din jur”, adauga Sanziana Cerbu, membra din echipa SynergEtica pentru acest proiect.
Campania „Nesimţirea Ucide! ...Iar civilitatea nu dăunează grav nimănui!” este ultimul proiect lansat de fundatia SynergEtica, care isi propune sa reaminteasca tinerilor despre valoarea eticii si a corectitudinii in societate. Alte proiecte ale SynergEtica includ Fair Play, un program de etica prin sport si Radio-ONG, un radio on-line dedicat societății civile.
[END]
Fundaţia SynergEtica este o organizaţie neguvernamentală, care îşi propune să pună în discuţie practicile sociale şi economice actuale şi să ofere soluţii şi alternative de conduită viabile, ce ţin seama de contexul românesc. SynergEtica şi-a asumat obiectivul ambiţios de a promova un comportament etic si responsabil în rândul diverşilor actori ai societatii romanesti: tineri, oameni de afaceri, responsabili ai administratiei, etc. www.synergetica.ro şi www.synergetica.blogspot.com.
CENTRAS este o organizaţie non-profit independentă, care are peste 10 ani de experientă în oferirea de traininguri, asistenţă tehnică şi suport informaţional comunităţilor, ONG-urilor, firmelor şi guvernelor interesate de dezvoltarea societăţii civile şi a democraţiei. CENTRAS are o filială în Constanţa şi sprijină o reţea de centre de resurse regionale.
miercuri, 19 martie 2008
Bucuresti
Eu trec peste partile rele bucurandu-ma de soarele care mai rasare din cand in cand si in orasul nostru, de cele cateva strazi curate pe care am ocazia sa trec, de cate o piesa senzationala de teatru, de parcurile "imperfecte" dar curate, de acei oameni cu care am multe de vorbit.Sa fim optimisti:Bucurestiul iti ofera ocazia sa te bucuri mai mult de anumite lucruri compensand lipsa altora. Mda...
luni, 3 martie 2008
tu ce alegi?
Sunt multi oameni constienti ca merita si pot avea o viata mai buna in alta parte, dar care aleg sa ramana aici legati de familie si prieteni,legati intr-o buna masura de tara prin sentimentul de patriotie. Ma intreb insa ce o sa se intample cu aceasta tara odata cu globalizarea care se pare ca ne invaluie din ce in ce mai mult. Crescuti conform unei noi conceptii, dupa un model european , copiii din ziua de azi vor dori sa paraseasca Romania de maine, urmand ca aici sa ramana cei lipsiti de vointa si educati sa ramana impasibili la problemele existente in societate. Situatia pe care am imaginat-o e una extrema si sper ca nerealizabila, desi intreband mai multe persoane » de ce ar ramane in Romania ?» au stat mult mai mult sa se gandeasca decat atunci cand i-am intebat « de ce ar pleca in strainatate?». Si totusi raman. E pacat ca ne dorim uneori sa ne anihilam originea doar pentru societatea in care traim reprezinta un mediu nesanatos si ne contamineaza zi de zi oricat de mult incercam sa ne ferim.
Schimbarea depinde de noi. Intrebarea pe care mi-o pun e : « Tu ce alegi ? Sa-ti fie mai usor sau sa ne fie mai bine ? »