marți, 12 iunie 2007

FOND, Educatie pentru Dezvoltare, definitii, lucruri serioase

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania. FOND, pe scurt.

FDSC, CENTRAS, Confederatia CARITAS, Salvati Copiii, PATRIR, World Vision, SynergEtica, Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei sunt doar cateva din cele 35 de ONG-uri membre FOND, fiind organizate in grupuri de lucru pe diverse tematici care tin de cooperarea pentru dezvoltare.

La randul sau, cooperarea penrtu dezvoltare presupune sprijinirea dezvoltarii durabile, eradicarea saraciei si intarirea democratiei in statele in curs de dezvoltare.

Cea mai interesanta tema adoptata de unul din grupurile de lucru este din punctul meu de vedere Educatia pentru Dezvoltare.

Educatia pentru Dezvoltare este definita ca fiind un proces de invatare activa, bazat pe valorile solidaritatii, egalitatii, includerii si cooperarii. Permite oamenilor sa treaca de la o constientizare a prioritatilor de dezvoltare internationala si de dezvoltare umana durabila, prin o intelegere a a cauzelor si efectelor problematicilor globale catre o implicare personala activa si informata.

Ariile tematice ale educatiei pentru dezvoltare sunt cateva randuri bune:

MDGs (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului), Drepturile Copilului, Comert Echitabil, Dezvoltare Durabila, Relatiile Nord- Sud, Drepturile Omului, Globalizare, Drepturile Economice si Sociale, Pace si Dezvoltare, Drepturile Minoritatilor, Rasism, Democratie si Guvernabilitate, Migratie, Probleme de Gen, Educatie Multiculturala, ODA, Drepturi Politice si Civile, HIV/SIDA, Securitatea Hranei, Drepturi laborale, Organizatia Mondiala a Comertului, Datorii, Strategii de finantare etc.

Sunt multe definitii, multe cuvinte mari, de aceea nu pare foarte amuzant, este ceva foarte serios.

Ma opresc aici, avem treaba ! Da, facem si lucruri serioase :)

Niciun comentariu: