miercuri, 2 aprilie 2008

Aici Radio-ONG! (un radio fãrã stiri despre NATO.)

De Sandra Pralong

N-o sa va vina sa credeti dar totusi exista un media romanesc care saptamana asta nu va difuza nimic despre ce se intampla la Summit-ul NATO, nu va diseca declaratile unuia sau altuia dintre sefii de stat si de guvern prezenti, si nu va relata ce se petrece pe culoarele istoricei reuniuni de la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Aceasta zona “libera de NATO” este nou-nascutul Radio-ONG, un Radio on-line nou-nouţ, gandit special pentru organizatiile ne-guvernamentale din Romania (si de pretutindeni).

Sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa spun ca stirile despre si de la Summit-ul NATO nu ar fi relevante pentru societatea civila si ONG-urile din Romania—bineinteles ca Alianta modeleaza configuratia geopolitica a lumii si deci, prin ricoseu, cele intamplate la Summit vor afecta si pozitia Romaniei pe plan intern. Dar adevaratul motiv pentru care Radio-ONG nu emite de la Palatul Parlamentului nu este ideologic ci banal de practic: pur si simplu, radio-ul este prea nou ca sa-si fi putut acredita echipa la Summit. (Si iata cum deciziile editoriale cate o data tin mai mult de circumstante si mai putin de strategie… )

Asadar, cum suneam, Radio-ONG este nou-nouţ. A inceput sa emita pe 31 martie la 14:30 in “versiune Beta” (adica in perfectionare) pe www.radio-ong.ro (sau www.radioong.ro). In primele 6 saptamani sunt doar 2 zile de emisie pe saptamana, lunea si joia intre 14:30 si 16:30 (ora Bucurestiului.) Dupa aceea vom mari numarul transmisiilor la 3 zile pe saptamana (luni, miercuri si joi) si, in finalul perioadei pilot, in iulie-august vom emite 5 zile pe saptamana, mereu in acelasi interval orar (14:30 – 16:30).

De ce emitem in timpul zilei? Pentru ca ne dorim sa fim un instrument de lucru al ONG-urilor si al partenerilor lor (administratia locala, sectorul privat, mediul academic, etc.) si deci dorim sa prindem pe toata lumea ‘la locul faptei’, adica “la servici”. (Sefi, va rugam sa fiti intelegatori cu subordonatii care asculta, este in interesul organizatiei sa stie ce se intampla in lumea organizatiilor neguvernamentale—va multumim!) Sincer, sperãm sa indeplinim acest rol de ‘unealta de lucru’ cu atat mai mult cu cat un Radio on-line nu este doar “audio” dar are si video si “chat”, deci ascultatorii pot participa la discutii si pot comunica in scris unii cu altii si cu moderatorii. (Cum in aceasta prima faza Radio-ONG este gazduit si realizat in colaborare cu colegii de la Radio-Lynx, in restul timpului, pe www.radio-ong.ro (sau www.radioong.ro) veti putea asculta emisiunile Radio-Lynx.)

Si iaca se facu’ si un radio special pentru societatea civila si ONG-urile romanesti!... Prea aveau presa proasta in mass media (adevarat ca au contribuit si abuzurile, ca de exemplu cazul ONG-urilor care in anii ’90 importau masini scutite de taxe.) Dar mai ales, prea pãrea pentru toata lumea ca societatea civila romaneasca se limiteaza la cativa analisti politici (importanti, ce-i drept) care apar mereu la televizor. In realitate, in Romania, societatea civila—cu ale ei peste 16,000 de organizatii active—este si mult mai mica dar si mult mai diversificata si mai antreprenoriala decat credem. De exemplu, aproape una din doua ONG-uri activeaza in mediul rural (o surpriza pentru multi!) si aproape jumatate dintre organizatii sunt mai sarace decat ne imaginam. Propulsate doar de generosul voluntariat al membrilor lor (sunt mult mai multi voluntari decat credem), aproape jumatate din ONG-urile romanesti aveau, acum trei ani spre pilda, venituri anuale de sub o mie de dolari!

De ce este necesar un Radio dedicat ONG-urilor? Pentru ca in harmalaia politica romaneasca vocea societatii civile—adica vocea cetatenilor!—nu se aude. Si fara media care sa o amplifice, nici o voce nu poate fi auzita. In plus, dialogul in interiorul sectorului este slab—organizatiile romanesti nu se cunosc una pe alta. Bunele practici nu se transmit sufficient intre organizatii, iar erorile se repeta pentru ca nu invatam din greselile altora. Pe scurt, pur si simplu nu exista suficient dialog in interiorul societatii civile, intre membrii ei. Si mai este un motiv important: o data cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania si-a schimbat statutul, de la recipient de fonduri la donator. Finantatorii traditionali ai organizatiilor ne-guvernamentale (Phare, USAID, etc.) si-au inchis programele, dar au aparut deja alte oportunitati care trebuiesc communicate. Iar noile fonduri, precum cele Europeene de Coesiune si Structurale, sunt mai complexe si mai greu de accesat fara cunostinte specific despre fiecare linie de buget, fara parteneriate, etc. Deci totul in jur militeaza spre o noua era de comunicare in sanul societatii civile si a partenerilor ei pentru a cunoaste oportunitatile si a fi in masura sa le seziseze. Radio-ONG va oferi stiri, networking intre organizatii, consultanta in direct si training.

Idea de a crea un Radio pentru ONG-uri mi-a venit tocmai pentru ca, membra fiind intr-un grup de lucru organizat de guvern pe tema absorptiei Fondurilor Structurale, mi-am dat seama ca trebuie mult efort de comunicare si de instruire ca acesti bani sa fie absorbiti in proiecte viabile. Radio ONG s-a nascut deci dintr-o necessitate dar si din oportunitatea tehnologiei de radio on-line, o solutie mai ieftina si mai completa decat radio-ul traditional, pe unde. Proiectul, finantat din fonduri Phare, a fost scris impreuna cu colegii de la Forumul Donatorilor din Romania si este gestionat in parteneriat de Forumul Donatorilor si de Fundatia SynergEtica.

Deci “tune-in” (logati-va) pe www.radio-ong.ro (sau www.radioong.ro) in fiecare luni si joi intre 14:30 si 16:30. Participati la discutii, spuneti-va pasurile, creati parteneriate intre voi si cu administratia publica si cu mediul de afaceri, cu universitati, faceti proiecte commune, absorbiti cat mai repede (si mai cu cap!) Fondurile Europeene. In alte cuvinte: ONG-isti din toata Romania, uniti-va! Acest radio este Radio-ul vostru!

Niciun comentariu: