joi, 24 aprilie 2008

Directioneaza 2% in 2 minute

In doar 2 minute poti redirectiona 2% din impozitul pe venit catre Fundatia SynergEtica.


Numele meu este Denes Lenard, sunt parte a “miscarii pentru etica” de aproximativ un an si jumatate si imi place la nebunie ce fac! Te voi ghida acum pentru a afla cum poti directiona 2% din impozitul pe venit pentru a sustine etica si bunul simt in Romania.

In primul rand pentru a afla mai multe despre programul 2% da click aici.

Si acum la treaba!

Pasul 1. Descarci formularul potrivit pentru tine.

Exista doua formulare:

  • unul pentru cei care au o singura sursa de venit: cerere 230 Descarca cererea 230
  • altul pentru cei care au mai multe surse de venit (de ex. pe langa job, chirie, dividende, etc. ): declaratia 200 Descarca declaratia 200



Pasul 2. Trimiti formularul completat catre administratia financiara de pe aria domiciliului tau sau apelezi la noi sa facem acest lucru, pentru a-ti salva timp pretios.


Pasul 3. Ne dai de veste ca te-ai alaturat miscarii pentru etica si noi te tinem la curent cu ultimele evolutii si activitati ale Fundatiei SynergEtica si prietenilor ei.


Pentru intrebari sau orice nelamuriri astept mailurile voastre pe adresa:
denes.lenard@synergetica.ro

SynergEtica merita 2% din impozitul pe venit

Noi dam 100% pentru etica. Si tu poti da 2%.

Acum poti sa sprijini cauza eticii redirectionand 2% din impozitul pe venit spre SynergEtica. Dureaza maxim 2 minute (Cum? afla aic)i. In urmatoarele randuri va voi spune de ce SynergEtica merita 2% din banii care pana acum se pierdeau la stat.

Numele meu este Denes Lenard si iti voi spune in urmatoarele randuri de ce Fundatia SynergEtica merita 2% din banii care pana acum ajungeau la stat.

SynergEtica este singura fundatie din Romania care face eforturi sustinute pentru a educa societatea romana in sensul eticii, care pare sa se fi pierdut prin labirintul tranzitiei. Ne confruntam astazi cu o lipsa izbitoare de bun simt in ciuda evolutiei econimice: comandam Ipoduri de pe net din state, dar cand iesim din casa interactiunea cu oamenii din jur este nu rar un calvar. SynergEtica schimba asta: tot mai eficient si mai sigur.


SynergEtica este o organizatie tanara, fresh si in plina dezvoltare
: Media de varsta in SynergEtica este de 22 de ani. Echipa SynergEtica devine din ce
in ce mai performanta ceea ce se vede din evolutia Fundatiei.


Sustinand SynergEtica cu 2% din impozitul tau pe venit te conectezi la o miscare tot mai ampla, la un grup de oameni tot mai mare care cred in etica si bunul simt. Prin aceasta treci de la "nu putem face nimic" la "iata ce am facut". Redirectionand 2% spre SynergEtica devii parte din rezultatele sale si schimbarea pe care doresti sa o vezi in jurul tau.


SynergEtica este mult mai usor de controlat decat statul. Poti oricand sa vii sa vezi ce facem si chiar ne bucuram sa ne faci o vizita sau sa te implici in proiectele noastre. Spre deosebire de ghiseul de stat noi te asteptam cu zambetul pe buze si cu sufletul deschis pentru ca ne uneste aceasi viziune despre o societate mai etica si pentru ca respectam oamenii.


In timp ce alte organizatii fac eforturi laudabile de a ameliora simptomele unei societati cu mari lipsuri, noi abordam problema la baza si tratam cauza, adica nivelul eticii individuale. Practic daca toti oamenii ar avea un caracter puternic majoritatea problemelor cu care se confrunta societatea nu ar mai exista.

Stim ca probabil nu ai timp sa te implici in societate desi iti doresti acest lucru: programul 2% iti ofera aceasta sansa. Ne bucuram de orice ajutor pentru ca 2% nu este pentru noi o simpla sursa de bani cu care sa elaboram noi proiecte mai bune. Ajutorul pe care il primim prin 2% este pentru noi un semn ca oamenilor le pasa, este o incurajare si o inspiratie.


Daca doresti sa afli mai multe despre programul 2% si cum poti directiona sprijinul tau catre Fundatia SynergEtica intra aici.

Asteptam intrebarile si ideile tale cu drag la adresa denes.lenard@synergetica.ro .

Pana atunci, iti dam noi o idee despre cum sa-ti atragi prietenii in aceasta “miscare pentru etica”:

Pune postul acesta ca status sau mai simplu, trimite-l prietenilor tai.



Multumesc in numele intregii echipei SynergEtica!

joi, 10 aprilie 2008

Ce ne lipseste...

Astazi, tema emisiunii lui Liviu Mihaiu de pe Radio Guerilla a fost"tinerii- ce vor, cum sunt, buni, rai, etc". Unul dintre invitatii care a avut o scurta interventie, a fost cel mai tanar membru al uniunii scriitorilor din Romania. Am aflat ca numele lui este Cristian Gava.

Ei bine, Cristian a spus ceva care ma urmareste de cand l-am auzit. E ceva ce am simtit, am intuit, ceva atat de evident incat nu m-am gandit sa rostesc vreodata. Raspunsul la multe intrebari ale mele, ale noastre.

Ceea ce lipseste generatiei noastre de tineri este un scop comun. Sa fie animata de acelasi tel nobil care sa fie prezent, intocmai unui liant, in tot ceea ce facem. Sa ne uneasca eforturile si sa ne aduca acel scop mai aproape. Cristian a vorbit despre generatia pasoptistilor atat de frumos incat m-a facut sa visez la o potentiala generatie a noastra. Imi si imaginez tineri zambitori mergand pe strazile Bucurestiului, fiecare uitandu-se cu drag la ceilalti "frati" ai lui, stiind in adancul sufletului ca toti muncesc, conlucreaza pentru a atinge acelasi ideal. Personal, cred ca singurul ideal care merita sa fie pus atat de sus, sa fie farul unei generatii, este insasi tara in care traim. Sa ne dorim o Romanie mai buna, mai blanda, mai civilizata, mai... Si sa luptam pentru ea. Cu totii.

miercuri, 2 aprilie 2008

Aici Radio-ONG! (un radio fãrã stiri despre NATO.)

De Sandra Pralong

N-o sa va vina sa credeti dar totusi exista un media romanesc care saptamana asta nu va difuza nimic despre ce se intampla la Summit-ul NATO, nu va diseca declaratile unuia sau altuia dintre sefii de stat si de guvern prezenti, si nu va relata ce se petrece pe culoarele istoricei reuniuni de la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Aceasta zona “libera de NATO” este nou-nascutul Radio-ONG, un Radio on-line nou-nouţ, gandit special pentru organizatiile ne-guvernamentale din Romania (si de pretutindeni).

Sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa spun ca stirile despre si de la Summit-ul NATO nu ar fi relevante pentru societatea civila si ONG-urile din Romania—bineinteles ca Alianta modeleaza configuratia geopolitica a lumii si deci, prin ricoseu, cele intamplate la Summit vor afecta si pozitia Romaniei pe plan intern. Dar adevaratul motiv pentru care Radio-ONG nu emite de la Palatul Parlamentului nu este ideologic ci banal de practic: pur si simplu, radio-ul este prea nou ca sa-si fi putut acredita echipa la Summit. (Si iata cum deciziile editoriale cate o data tin mai mult de circumstante si mai putin de strategie… )

Asadar, cum suneam, Radio-ONG este nou-nouţ. A inceput sa emita pe 31 martie la 14:30 in “versiune Beta” (adica in perfectionare) pe www.radio-ong.ro (sau www.radioong.ro). In primele 6 saptamani sunt doar 2 zile de emisie pe saptamana, lunea si joia intre 14:30 si 16:30 (ora Bucurestiului.) Dupa aceea vom mari numarul transmisiilor la 3 zile pe saptamana (luni, miercuri si joi) si, in finalul perioadei pilot, in iulie-august vom emite 5 zile pe saptamana, mereu in acelasi interval orar (14:30 – 16:30).

De ce emitem in timpul zilei? Pentru ca ne dorim sa fim un instrument de lucru al ONG-urilor si al partenerilor lor (administratia locala, sectorul privat, mediul academic, etc.) si deci dorim sa prindem pe toata lumea ‘la locul faptei’, adica “la servici”. (Sefi, va rugam sa fiti intelegatori cu subordonatii care asculta, este in interesul organizatiei sa stie ce se intampla in lumea organizatiilor neguvernamentale—va multumim!) Sincer, sperãm sa indeplinim acest rol de ‘unealta de lucru’ cu atat mai mult cu cat un Radio on-line nu este doar “audio” dar are si video si “chat”, deci ascultatorii pot participa la discutii si pot comunica in scris unii cu altii si cu moderatorii. (Cum in aceasta prima faza Radio-ONG este gazduit si realizat in colaborare cu colegii de la Radio-Lynx, in restul timpului, pe www.radio-ong.ro (sau www.radioong.ro) veti putea asculta emisiunile Radio-Lynx.)

Si iaca se facu’ si un radio special pentru societatea civila si ONG-urile romanesti!... Prea aveau presa proasta in mass media (adevarat ca au contribuit si abuzurile, ca de exemplu cazul ONG-urilor care in anii ’90 importau masini scutite de taxe.) Dar mai ales, prea pãrea pentru toata lumea ca societatea civila romaneasca se limiteaza la cativa analisti politici (importanti, ce-i drept) care apar mereu la televizor. In realitate, in Romania, societatea civila—cu ale ei peste 16,000 de organizatii active—este si mult mai mica dar si mult mai diversificata si mai antreprenoriala decat credem. De exemplu, aproape una din doua ONG-uri activeaza in mediul rural (o surpriza pentru multi!) si aproape jumatate dintre organizatii sunt mai sarace decat ne imaginam. Propulsate doar de generosul voluntariat al membrilor lor (sunt mult mai multi voluntari decat credem), aproape jumatate din ONG-urile romanesti aveau, acum trei ani spre pilda, venituri anuale de sub o mie de dolari!

De ce este necesar un Radio dedicat ONG-urilor? Pentru ca in harmalaia politica romaneasca vocea societatii civile—adica vocea cetatenilor!—nu se aude. Si fara media care sa o amplifice, nici o voce nu poate fi auzita. In plus, dialogul in interiorul sectorului este slab—organizatiile romanesti nu se cunosc una pe alta. Bunele practici nu se transmit sufficient intre organizatii, iar erorile se repeta pentru ca nu invatam din greselile altora. Pe scurt, pur si simplu nu exista suficient dialog in interiorul societatii civile, intre membrii ei. Si mai este un motiv important: o data cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania si-a schimbat statutul, de la recipient de fonduri la donator. Finantatorii traditionali ai organizatiilor ne-guvernamentale (Phare, USAID, etc.) si-au inchis programele, dar au aparut deja alte oportunitati care trebuiesc communicate. Iar noile fonduri, precum cele Europeene de Coesiune si Structurale, sunt mai complexe si mai greu de accesat fara cunostinte specific despre fiecare linie de buget, fara parteneriate, etc. Deci totul in jur militeaza spre o noua era de comunicare in sanul societatii civile si a partenerilor ei pentru a cunoaste oportunitatile si a fi in masura sa le seziseze. Radio-ONG va oferi stiri, networking intre organizatii, consultanta in direct si training.

Idea de a crea un Radio pentru ONG-uri mi-a venit tocmai pentru ca, membra fiind intr-un grup de lucru organizat de guvern pe tema absorptiei Fondurilor Structurale, mi-am dat seama ca trebuie mult efort de comunicare si de instruire ca acesti bani sa fie absorbiti in proiecte viabile. Radio ONG s-a nascut deci dintr-o necessitate dar si din oportunitatea tehnologiei de radio on-line, o solutie mai ieftina si mai completa decat radio-ul traditional, pe unde. Proiectul, finantat din fonduri Phare, a fost scris impreuna cu colegii de la Forumul Donatorilor din Romania si este gestionat in parteneriat de Forumul Donatorilor si de Fundatia SynergEtica.

Deci “tune-in” (logati-va) pe www.radio-ong.ro (sau www.radioong.ro) in fiecare luni si joi intre 14:30 si 16:30. Participati la discutii, spuneti-va pasurile, creati parteneriate intre voi si cu administratia publica si cu mediul de afaceri, cu universitati, faceti proiecte commune, absorbiti cat mai repede (si mai cu cap!) Fondurile Europeene. In alte cuvinte: ONG-isti din toata Romania, uniti-va! Acest radio este Radio-ul vostru!